STEUNKOUS, HAVEN, SPRINGPLANK…en andere functies van DKF

Auteur onbekend

Fietsend naar DKF verheugde ik me op een gesprek over een nieuw initiatief met twee inspiratoren. De rug krommend en fors trappend vanwege heftige tegenwind, gingen mijn gedachten uit naar de periode voor en na januari 2015. Vanaf eind januari 2015 kwam ik weer regelmatig in DKF. Daarvoor was het een tijd geweest met heftige onverwachte persoonlijke “tegenwind”, zowel op het gebied van zingeving (pensioengat) als relationeel; een pittige depressieve periode voor mij. Zo ongeveer Het Rond naderend schoot mij plotseling het beeld van een STEUNKOUS te binnen.

 Ja, dat was het: DKF had voor mij in het jaar 2015 vooral als STEUNKOUS gediend. Te midden van mede-inspiratoren voelde ik me vooral ondersteund om mijn eigenheid opnieuw in deze levensfase te ontdekken. Het bloed ging weer stromen, het klotsende water in mijn enkels trok langzaam weg, waardoor ik letterlijk en figuurlijk beweeglijker werd en meer belangstelling kreeg voor de mensen en dingen om mij heen. Ik HER-INNERDE (letterlijk) mezelf weer. Ook wat ik aan kwaliteiten en vaardigheden in huis had om anderen weer tot steun te zijn. Ik deed nieuwe ontdekkingen: beeldhouwen, toneelspelen, zingen. Het gegroeide zelfvertrouwen maakte dat ik ook buiten DKF weer activiteiten oppakte. Ja, DKF als STEUNKOUS voor mij; dat vond ik een mooie metafoor om kort en krachtig uit te drukken wat DKF voor mij in 2015 betekende.

Toen ik nat en uitgepierd aankwam op DKF, vertelde ik enkele inspiratoren mijn “beeld”

Ze herkenden het. Ik werd tegelijkertijd benieuwd of anderen ook een eigen krachtige metafoor hadden om uit te drukken wat voor functie DKF voor hen had. Het werd een mooie creatieve happening Zie hieronder het resultaat van een aantal andere inspiratoren.

  • DKF als SPRINGPLANK, waar ik een aanloop leer nemen, leer veren, struikel en in het diepe durf te springen.
  • DKF als SPEELTUIN, waar ik spelenderwijs van alles kan proberen en ontdekken.
  • DKF als HAVEN, waar ik onderweg kan aanleggen, bijtanken en anderen ontmoeten en uit kan varen als het tijd is om de reis te vervolgen.
  • DKF als BROEDPLAATS voor sociale vernieuwing.
  • DKF als WARM NEST, familie waarbij we elkaar vooruit helpen.
  • DKF als plek van TOE-VALLIGHEDEN, wat je nodig hebt valt je toe, precies op het juiste moment.
  • DKF geeft BIJWIELEN om even je evenwicht te herstellen en te bewaren.
images

Zo kwamen er in de loop van de dag nog meer metaforen. Het viel op dat dat ook zo lekker communiceert. Soms is het anderen lastig uit te leggen wat voor effect DKF op je heeft of heeft gehad. Uitgedrukt in een beeld/metafoor is dat vaak in een keer veel duidelijker voor de ander. Het daagt ook uit om na te denken of je intussen toe bent aan een andere metafoor; die steunkous kan ik nu wel uittrekken geloof ik, maar ik gooi hem niet weg.

Je zou trouwens bijna vergeten dat DE KRACHTFABRIEK zelf een prachtige metafoor is: een vrijplaats om je in gemeenschap persoonlijk en maatschappelijk t ontwikkelen.

download (2)